CONTES DEL MÓN: El tigre i la vaca

 

Estava una vaca pasturant tranquil·la quan de sobte va sentir un plor desconsolat, que venia d'entre uns matolls. Es va acostar per veure què passava, i es va trobar un tigre, atrapat pel tronc d'un arbre que havia caigut sobre ell. El pobre tigre estava atrapat i malferit. El tigre es va posar molt content en veure la vaca, i li va suplicar:
- Si us plau, ajuda'm a sortir d'aquí! Jo només no em puc alliberar d'aquest tronc...
La vaca sentia pena i volia ajudar-lo, però també va pensar que si ho feia, el tigre podria després atacar-la. Però el tigre, en veure-la dubtar, va tornar a dir:
- Si us plau, vaca. Si m'hi ajudes, no et faré cap mal. T'ho prometo.
La vaca tenia por, perquè no es refiava gaire del tigre. Però el seu bon cor la va fer recapacitar. Ella sempre volia ser una vaca bona i havia d'obrar seguint aquests principis, així que, arriscant-se, la vaca va empènyer el tronc amb el cap i va aconseguir alliberar el tigre.
El tigre va sortir corrent així que es va sentir alliberat. Estava ferit, esgotat, i sobretot, afamat. I de sobte va mirar la vaca llepant-se. Feia una setmana que no menjava, i la vaca era abans els seus ulls un deliciós menjar. El tigre s'hi va acostar i la vaca, que es va adonar de seguida del que pretenia, li va dir, superant la por que sentia:
- Tigre! No em pots menjar! M'ho vas prometre! T'acabo de salvar la vida!
- Ho sé - va contestar el tigre- Però si no et menjo, moriré de gana. No tinc elecció!
- Sabia que no podia confiar en tu! Ets un mentider!- Li va dir la vaca.
I quan el tigre ja estava a punt d'abalançar-se sobre la vaca, hi va aparèixer un intel·ligent i dolç conill, que alarmat en veure aquella escena, va preguntar:
- Però què passa aquí? Per què esteu discutint?
La vaca li va explicar alleujada el que passava, i li va explicar com va salvar el tigre i aquest li va prometre no fer-li mal, i de com el tigre ara vol trencar la seva promesa. I el tigre, per part seva, li va explicar al conill per què s'ha de menjar a la vaca, justificant així la mentida que li havia dit a la vaca.
El conill, famós al lloc per ser capaç de resoldre conflictes molt complexos, va pensar durant una estona, després d'haver escoltat les dues versions, i va dir:
- Per donar a conèixer el meu veredicte, necessito comprovar al lloc dels fets com va passar tot. Si us plau, podeu explicar-me bé el que va passar, recreant-ho de nou?
Així que va demanar al tigre que tornés a col·locar-se al mateix lloc on la vaca el va trobar, ia la vaca que col·loqués de nou el tronc d'arbre sobre el tigre. D'aquesta manera ho podria tornar a reviure...
El tigre, immobilitzat de nou, va dir:
- Així estava jo quan va arribar la vaca...
En aquell moment, el conill es va girar cap a la vaca i va dir:
- Fuig, vaca, és el teu moment per escapar!
La vaca no s'ho va pensar dues vegades i va arrencar a córrer. I el conill, un cop segur que la vaca era lluny, va ajudar el tigre a sortir-ne i li va dir:
- Tigre, espero que hagis après la lliçó. Mai tornis a fer servir la mentida per als teus propis interessos. I sobretot: sigues honest i mai no trenquis una promesa.
El tigre, penedit, va marxar amb el cap ajupit, reflexionant i mort de gana. Acabava d'aprendre la importància d'un valor essencial: l'honestedat.
Adaptació d'un conte popular del carib

Comentaris