CONTES DEL MÓN: El nen i la llum


Ahir es va celebrar el Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa. Avui expliquem un conte que té relació amb el tema. Podem fer la reflexió amb els nens de la manca de recursos (com la llum) que tenen molts nens en el món.

En un petit poble de la Xina vivia un nen anomenat Kang. Els seus pares eren uns camperols molt pobres així que els tres tractaven de tirar endavant com podien i sense poder permetre's cap tipus de luxe. Tenien una mica de menjar i un sostre sota el qual dormir, res més.
El matrimoni somiava que algun dia el seu fill Kang pogués estudiar. Tots dos tenien molt clar que no volien per a ell la vida que ells portaven i aspiraven a que tingués un futur més prometedor a la ciutat.
Kang, conscient d'això, era un noi bo, aplicat, intel·ligent i estudiós, però cada dia es trobava amb un problema que li posava les coses encara més difícils. Durant el dia ajudava als seus pares fent les tasques de camp, i quan volia posar-se a estudiar, ja era de nit. Això resultava un gran inconvenient per a ell perquè en la seva cabana de fusta no hi havia llum artificial.
Estava desesperat Volia estudiar i sense llum no podia llegir! Desitjava aprovar els exàmens de l'escola i amb els anys poder anar a la universitat, però millorar la seva educació a les fosques era totalment impossible.
Un any va arribar el cru hivern i una nit va treure el cap a la finestra per veure el fabulós paisatge nevat. Estava abstret quan es va adonar que la neu emetia una llum blanca molt tènue, molt bella però gairebé imperceptible.
Kang, que era un noi molt llest, va decidir aprofitar aquesta petita oportunitat que li brindava la natura. Es va posar un vell abric, es va calçar les seves malmeses botes de cuir, va agafar el material de l'escola, i va sortir de l'habitació caminant molt a poc a poc per no fer soroll.
La capa de neu era molt espessa però, malgrat tot, es va estirar a sobre. Va obrir un dels seus llibres i gràcies a la llum blanquinosa que reflectia la neu va poder llegir i aprofitar per aprendre. El fred era infernal i les seves mans estaven tan congelades que gairebé no podia passar les pàgines, però no li importava perquè sentia que valia la pena l'esforç. Va romandre allà tota la nit i com aquesta, totes les nits de l'hivern.
El temps va passar ràpidament i un dia els raigs de sol de la nouvinguda primavera van fondre la neu. El pobre Kang va observar amb llàgrimes als ulls com la seva única oportunitat de poder estudiar es dissolia davant els seus ulls sense remei.
Després de sopar es va ficar al llit però a causa de la preocupació no va poder dormir. Fart de donar voltes i més voltes al llit va decidir sortir a fer una passejada pel bosc en el qual havia passat tantes hores en vetlla.
La visió que va tenir va ser increïble! Va contemplar emocionat com la primavera havia fos la neu, sí, però a canvi havia portat un munt de cuques de llum que il·luminaven i embellien les càlides nits de març.
Es va quedar una estona bocabadat davant el bell espectacle i de cop i volta, va tenir una nova gran idea. Va entrar corrent a la seva habitació, va agafar els llibres i va tornar a bosc. Va seure sota un arbre de tronc enorme i va deixar que les cuques de llum s'acostessin a ell.
Molt bé! La seva llum era suficient per poder llegir! Es va sentir tan feliç!...
Una nit després d'una altra va repetir la mateixa operació i va estudiar sota la brillant llum dels amistosos animalons. Gràcies a això va poder augmentar els seus coneixements i avançar moltíssim en els seus estudis. El noi era pobre i no tenia recursos, però gràcies al seu sacrifici, esforç i voluntat, va aconseguir superar una barrera que semblava insalvable.
Durant anys va estudiar sobre la neu a l'hivern i amb ajuda de les cuques de llum en els mesos de primavera i estiu. El resultat va ser que va aconseguir superar totes les proves i exàmens de l'escola amb qualificacions brillants.
A l'arribar a la majoria d'edat va entrar a la universitat i va arribar a convertir-se en un home savi i adinerat que va aconseguir treure la seva família de la pobresa. La vida li va recompensar.
Aquesta preciosa història ens ensenya que mai hem d'enfonsar-nos davant les dificultats. Amb il·lusió i esforç gairebé tot es pot aconseguir. Venç els obstacles i lluita pels teus somnis. La vida et recompensarà igual que al bo de Kang.
Adaptació d'un conte popular xinès

Comentaris

  1. Als nens i nenes de 1rB ens ha agradat molt el conte.
    Sant Gabriel BCN

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Comparteix la teva opinió de manera responsable i evita l'anonimat: Escriu el teu nom, el curs i el teu cole gabrielista. Moltes gràcies